Jaký je skutečný smysl voleb?

Už jsem jednou článek na podobné téma psala: odkaz . Ukázali jsme si v něm, jak statistiku vítězství stran ovlivňuje volební neúčast a kolik lidí ve skutečnosti volilo vítězné strany.

Nyní se volby blíží a já vidím, že je potřeba si říct jednu důležitou věc a sice, jaký je skutečný smysl voleb.

Ještě před pár lety jsem to viděla tak, že jde hlavně o boj pravice a levice, že je potřeba podpořit jeden z těchto dvou směrů a hlavně nenechat propadnout hlas volbou strany, co se nedostane do parlamentu.

Ale proč by to mělo být podstatné? Volby přece nejsou sázky na vítěze. Volby patří k jedněm z nástrojů demokracie. Je to nástroj podpory, možnost říct-takhle si to představuju a tohle si přeju.

Proč nevolit i třeba úplně neznámou stranu, i když má malou šanci, že se dostane do parlamentu? Aby vám „nepropadl“ hlas? Ale on přece nepropadl. Ukázal světu a také vaší vyvolené straně, že má vaši podporu, že oni jsou ti, co podle vás mají řídit stát. Co mají být u kormidla.  Vy tím svým hlasem zvyšujete povědomí o té straně. Díky vašemu hlasu, i když se třeba teď ke kormidlu nedostane, zvyšujete její šance příště. Volby jsou trochu jako šachová partie. Přemýšlet nad volbami jen z hlediska jednoho tahu je  ztráta času. Změna politiky zkrátka není rychlý proces.

Článek na který jsem dala výše odkaz si určitě přečtěte, ukáže vám, jak velkou sílu ve skutečnosti váš hlas má a jak posuzování voleb pohledem sázky na vítěze je jedinou skutečnou překážkou k tomu, aby se tu něco změnilo, posunulo dál.

Často mám pocit, že lidé mají absolutně zkreslený pohled na svůj volební hlas. Na jednu stranu si uvědomují, že jeden jediný hlas má v celkovém měřítku neměřitelnou hodnotu. Zároveň se bojí dát hlas straně, aby se pak neukázalo že jsou to třeba darebáci. Protože je to třeba nová strana, nebo ještě neměla moc příležitostí se ukázat. Nebo naopak dávají hlas lidé zavedené straně, protože má šanci se tam dostat a takové straně chtějí posílit její pozici. Ačkoli to třeba není úplně nejideálnější strana, jakou by si ve skutečnosti představovali.

 

Jak je to ale ve skutečnosti? Na svůj hlas byste se měli dívat jinak. Zapomeňte na preference, zapomeňte na 5% hranici, zapomeňte na vaši zodpovědnost za stranu.

Váš hlas je vaše slovo, váš hlas jednak říká kdo jste a říká co chcete. Váš hlas není sázkový tiket.

Dejte hlas tomu, s jejichž programem a chováním se nejvíce ztotožňujete. Dejte hlas tomu, kdo vám mluví z duše. 

A co s tou zodpovědností za chování strany po volbách?

Já teď třeba často slýchám, jak hloupí byli voliči Věcí Veřejných. Že jim skočili na lep, že jejich hlas uškodil státu.

To je ale strašný nesmysl. Lidé, co volili VV určitě nepředpokládali to, co se stane. Rozhodli se na základě svého vědomí svědomí, na základě volebního programu strany. To, jak se to nakonec vyvinulo nemohli jejich voliči nijak ovlivnit. To jak to dopadlo, za to můžou především lídři této strany a hned za nimi jednotliví členové této strany.

Jejich hlas měl smysl, protože té straně dali šanci a ta měla možnost se ukázat. Strana zklamala a tak se rozpadla, zanikla. Důležité je, že jejich voliči je již znova volit nebudou, pokud nebyli spokojeni a dají šanci někomu jinému.

A tak je to v pořádku.

Zkrátka, pokud dáte hlas straně za to, že se vám líbí její program, že se za něco zaručí, tak nemůžete jako volič nést zodpovědnost za to, když ta strana pak udělá něco diametrálně odlišného. Vaše chyba by to byla jedině tehdy, kdyby ta strana už svým chováním a dosavadním přístupem tuto možnost naznačovala a k podobným událostem již došlo. Pak už by záleželo čistě na vás, jestli to přehlédnete, nebo vás to odradí.

Volby jsou tu pro nás, ne nadarmo se nazývají volebním hlasem. Je to váš hlas a to doslova.

Dejte hlas tomu, s kým se nyní ztotožňujete. Nezkreslujte volby zbytečnými myšlenkami o preferencích a šancích dané strany. Hoďte to za hlavu.

Neposlouchejte nesmysly o tom, jak je hlas ztracený, když strana nedostane 5%. Že to pak posílí ty špatné, co se tam dostali. Tato logika dělá jediné, nechává u koryta/kormidla pořád ty samé. A s takovou se nikdy nic nezmění. S takovou to tu bude vypadat pořád stejně. S takovou na tu politiku budeme neustále nadávat. S takovou nemají volby smysl. S takovou se můžou střídat levicové a pravicové strany ob jedno volební období pořád dokolečka. Proto tomu tak je. Protože se zbytečně bojíme věcí, na kterých nezáleží.

Známá mě straší, že když nedám hlas větší straně, tak že ta strana mezi nimi nebude mít dost síly aby čelila těm ostatním horším.

Ale takovou sílu můj hlas nemá. Ten jeden můj hlas té straně nedá zázračný prsten moci.  Můj hlas má sílu v tom, že za mě říká jak chci, aby to tu vypadalo. Pokud bych se rozhodovala na základě rad mé známé, tak bych dávala najevo jediné-chci, aby to tu zůstalo při starém a to rozhodně nechci.

Takže koho chcete ve vládě vy?

p.s. pokud se vám článek líbí, ukažte ho svým přátelům, díky 😉

Následující příspěvek
Napsat komentář

1 komentář

  1. Proč mladí nevolí a jak nevolič škodí víc, než volič špatné strany… | Neznám nudu!

Napsat komentář