Proč mladí nevolí a jak nevolič škodí víc, než volič špatné strany…

Tak a je to, konec voleb. Výsledky vlastně nebyly příliš překvapivé, byly spíš zklamáním. Ukázalo se, že mladí lidé v drtivé většině nevolili. Trochu to chápu, sama jsem byla znechucená tím, jakou nabídku politických stran vůbec máme. Ale nakonec mi to nedalo, a dala jsem hlas jedné začínající mladé straně. Říkala jsem si, že je blbost nevolit (a tím svůj hlas rozdat rovnoměrně všem stranám-což znamená i všem těm, které bych nejradši poslala na prázdniny do indonéské manufaktury), že je blbost nedat hlas malé straně (koneckonců letos to vypadalo, že jsou tak nějak naštvaní všichni a šance, že se rozhodnou nepodpořit již zaběhnuté a neosvědčené velké strany se zvýšila), jen ze strachu, že se tam nedostane. Je to totiž pitomost. Ano, moje volená strana nedostala dostatečný počet hlasů. Ale nevadí mi to. Jsem ráda, že jsem se nebála, že jsem dala jasně najevo koho tu chci u kormidla.

Vypadá to tak, že většina mých věkově blízkých voličů (nemám přesná čísla, ale potvrdila mi to jednak komise u voleb, že je to katastrofální, jednak se o tom žádná konkrétní čísla ještě neuvedla) se rozhodla pro jinou taktiku. Prostě nevolili vůbec.

Za to takoví důchodci jsou prý naočkovaní a chodí téměř do jednoho.

Je hezké, mladý voliči, že svěřuješ chod státu do rukou někoho staršího a tudíž dost pravděpodobně někoho, kdo má s chodem světa už nějakou tu zkušenost, ale nemyslíš, že je to škoda? Nechal bys svou babičku rozhodnout o tom, jaké oblečení budeš nosit? Jakou hudbu budeš poslouchat? Jak bude vypadat tvé město? Představ si, jak by vypadalo tvoje město, kdyby o něm rozhodovali především důchodci. Taková rada starších. Určitě by to nebyla špatná volba, jak jsem řekla, mají zkušenosti, životní nadhled, mnohem více zodpovědnosti. Ale jako každá skupina, ať už s jakýmkoli ušlechtilým přístupem a snažící se o nestranný pohled, vždycky sklouzává k podpoře svých vlastních zájmů.

Sice by tedy ve městě začaly růst nájezdy pro vozíčkáře do všech veřejných budov, zvýšila by se úroveň domovů pro důchodce, snížil věk odchodu do důchodu (takže by se ti asi zvýšili sociální odvody), zvýšila by se kulturnost, pravděpodobně častějšími koncerty na náměstí, třeba dechovky, klasické hudby, či Evy a Vaška, ale mohlo by se pak zapomínat na mladé.

A rozpočet má omezení, dost možná by se nedostávalo na věci, které jsou dobré pro mladší spoluobčany (Mimochodem nemáš pocit, že se to už děje? Na kolik máš pocit, že je pro tebe, pro mladého člověka děláno? A jakého věku jsou tví radní, tvůj starosta, tvá vláda?)

Vlastně by to bylo fajn, kdyby město více pamatovalo na naše starší občany. Jenže co když by pak i třeba nechtěně-parky pro posezení a procházku vytlačili skateparky, místo oblíbeného baru by se z domu stal mléčný bar, zvýšilo by se jízdné, protože důchodci by to měli zadarmo a aby z toho MHD nemělo funus, zvýšila by se cena normálního jízdného, internet by se stal uživatelsky přijatelnější pro starší lidi, velká písmena, méně násilí, erotiky, podivných hlasitých her…

Pokud ti to připadá v pořádku tak fajn, ale já osobně bych dala přednost tomu, aby to bylo vyrovnanější a v radě města seděli i mladí lidé, i lidé středního věku, aby hájily zájmy své věkové, sociální, či kulturní skupiny.

Vím, v politice nejde jen o věk, nemám absolutně nic proti důchodcům, jsou zde jen ukázání jako příklad už jen proto, jakou mají skvělou volební účast a tudíž velmi účinně rozhodují o chodu státu a obcí.

Nemusíte se přece zajímat o politiku každý den, nemusíte být perfektní politolog, abyste chodili k volbám. Stačí si jen na chvíli sednout a přečíst si programy stran, jež se do soutěže Česko volí superstany, přihlásily. Nic víc k tomu není třeba. Najděte si takový, který se nejvíce ztotožňuje s vašimi požadavky a pokud tam není nic, co by tomu odpovídalo, tak alespoň tu, která se tomu blíží, pokud jde o volby, kde můžete kroužkovat kandidáty, tak volte svým kroužkem toho, koho znáte (určitě by se alespoň jeden našel) a komu celkem věříte, že to s vámi myslí dobře. Pokud nevolíte kvůli znechucení naší politikou, co změníte tím, že nebudete volit?

Pokud kvůli pocitu, že váš hlas nic nezmění, nemá to logiku, každý hlas se počítá, když dáte hlas straně, která nakonec vyhrála, byl ten váš hlas hodnotnější? Nebyl! Pokud dáte hlas jen takové straně, která má šanci se dostat do vlády, ačkoli byste tam raději viděli tu malou, tak jediné, co svým hlasem podpoříte je, že ta velká strana bude ještě nabubřelejší a ta malá strana se nakonec stáhne. Nenechte se balamutit, že jen hlas, který dostal vítěz, měl smysl! Vždyť je to padlé na hlavu.

Teď se na to podívejme hypoteticky a matematicky. Udělejme si modelový příklad. Máme volby, volí 100 lidí, z nichž je 40 důchodců, 30 od věku 18-30 let a dalších 30 jsou lidé nad 30 let po důchodový věk.

Na výběr je volba ze 4 stran.

Dvě strany jsou brány jako velké, rok co rok se střídají u moci. Jedna se jmenuje kytičková strana, druhá zvířátková.

Třetí strana má stálou voličskou základnu, jsou známí tím, že chodí k volbám vždycky a všichni. Tato strana se jmenuje dlaždičková.

Čtvrtá strana je mladá, je to takové politické mimino, ostatní strany ji neberou vážně, protože tomu podle nich vůbec nerozumí a vlastně „vůbec neví“. Říkejme ji miminkovská.

Dejme tomu, že šlo volit 80% všech důchodců. To máme 32 hlasů.

Mladých šlo volit 10 %, tozn. 3 hlasy.

Lidí průměrného věku šlo volit 50 %, to je 15 hlasů.

To je dohromady 50 hlasů, tudíž máme 50% účast. To je o dost větší, než jakou jsme měli teď.

Kytičková a zvířátková vláda má v populaci (tedy mezi těmito sto lidmi) každá 15% podporu. Dlaždičková strana má mezi svými sto lidmi 6 voličů. Miminkovskou stranu by v reálu podpořilo 10 lidí, ale protože nevěří na její úspěch, nebo prostě jen nechtějí k volbám vůbec jít, dostane ve skutečnosti jen 2 hlasy.

Takže to máme 15 + 15 + 6 + 2  = 38 hlasů. Volit šlo 50 lidí. To nám zbývá 12 hlasů. 8 z nich by je celkem rádo dalo miminkovské, ale říkají si, že to nemá smysl a tak své hlasy rozloží mezi kytičkovou(3hl), zvířátkovou(3hl) a dlaždičkovou(2hl), a miminkovské zůstávají 2 hlasy.  Zbylí 4 voliči si nemůžou vybrat, ale tuší, že nejít k volbám nic neřeší a tak si ještě jednou přečtou volební programy a rozloží své hlasy mezi strany, takže každá po jednom hlasu.

Takže kytičková strana má: 15 + 3 + 1 = 19 hlasů

zvířátková strana má: 15+ 3 + 1 = 19 hlasů

dlaždičková strana má: 6 + 2 + 1 = 9 hlasů

a miminkovská má: 2 + 1  = 3 hlasy.

Protože je to 50% účast, ačkoli mají strany mezi 100 lidmi každá méně než 20 % hlasů, na grafu jich budou mít 2x tolik.

Takže jak si naše strany vedly?

Kytičková a zvířátková se dělí o první místo s krásnými 38 %, ačkoli v reálu je chtělo volit pouze 15 lidí.

Dlaždičková, která má 18 %,  má ve skutečnosti jen 6 věrných voličů.

Miminkovská dostala 6%, ačkoli kdyby ji volilo tolik lidí, kterým se zamlouvala, dostala by 10 (až 18 hlasů), což by ve volbách s 50% účastí znamenalo 20% (nebo 36%).

Co nám to tedy říká? Čím větší je neúčast u voleb, tím se zvyšuje vliv vítězných stran. Že pokud uvěříte, že volit nemá smysl, tím víc pomáháte těm, kvůli kterým raději nevolíte. Tahle teorie ztraceného hlasu je ten největší politický fígl, jaký naši politici mají. Když nevolíte tu stranu, která je vám nejbližší, škodíte sobě a pomáháte velkým stranám. A o to jim jde. Pro ně je malá volební účast požehnáním.

Teď můžete namítnout, že je ten příklad blbost, že v reálu je mnohem více malých stran mezi které by se ty hlasy rozložily, kdyby je volili všichni tak, jak jim srdce velí a že by se tak k vládě nikdo nedostal.

Tenhle příklad tu byl proto, abyste si uvědomili, jak je každá hlas silný a důležitý.

Při včerejších volbách dostala strana (uvádím procenta podle Středočeského kraje) ČSSD 21% procent. Účast je 36 %, tak ji ve skutečnosti volilo jen 7,56 % lidí z celkové populace, která je zákonem způsobilá jít k volbám! To znamená, že 7,5 lidí ze sta!

Komunisté měli ve Středočeském kraji 19 %, to je  ve skutečnosti 6,84 % voličů. To je necelých 7 voličů ze sta!

ODS měla ve Středočeském kraji 16%, ve skutečnosti ji volilo 5,76 %  zákonných voličů. To je necelých 6 voličů ze sta!

Sílu velkých strany dostali kvůli cca 20 lidem ze sta!

Všechna ta čísla působí tak velká, protože je zvětšuje volební neúčast.

Kdyby těch zbylých 64 % lidí, co nevolilo, dalo hlas i malým stranám, jejich význam by značně vzrostl. Kdyby i voliči, kteří byli volit, ale volili jen velké strany, aby jejich hlas „nepropadl“ dali hlas tomu, kdo si to opravdu zaslouží, možná by se všechny velké vládní strany dočista rozplynuly.

Takže prosím, choďte volit, nevěřte, že váš hlas nemá váhu a pokud se vám to i tak zdá málo, změňte to přímo a ne tichým nesouhlasem, škodí víc, než se zdá!

Další článek na téma volby zde.

Předchozí příspěvek
Následující příspěvek
Napsat komentář

komentářů 19

  1. Velmi uvážlivá (a roztomilá) politologická analýza, nelze než souhlasit! 🙂

    Odpovědět
  2. Pepa

     /  15.10.2012

    Osobně jsem dal hlas malé straně a k čemu to bylo? Nemá ani 5%. Takže je to úplně stejné, jako kdybych k volbám nešel.

    Odpovědět
    • Harimata

       /  15.10.2012

      Jak to? Volby přece nejsou sázky na vítěze, volby mají ukázat, jakou vládu chcete. Váš hlas ukázal té malé straně, že o ni máte zájem a těm velkým stranám ukázal, že o ně zájem nemáte. Tenhle strach z toho, že to nebyl výherní hlas je nesmyslný. Dokud to tak lidi budou brát, budou volit pořád dokola ty samé velké strany a nic se nezmění. Váš hlas měl smysl. Nikam se neztratil, bylo dobře, že jste volil tu stranu, kterou jste chtěl. Nenechte se zmást tím, že ten hlas teď nemá cenu, je to bbost. 🙂 A stejné to není, kdybyste k volbám nešel, velké strany, které se dostaly nad 5 procent by se ten váš hlas ještě přerozdělily a procentuálně by hlasy ostatních ještě zveličily, měly by tak na oko větší podporu. Volte dál a volte třeba i tu nejbezvýznamnější strany, má to smysl!

      Odpovědět
      • Pepa

         /  15.10.2012

        Asi takhle. Velkou část roku v ČR nežiji. Osobně byl pro mne problém se včas dostat na místo bydliště a odvolit. Tento způsob voleb v dnešní době nechápu a pokud nebudou volby online, tak už mě tam neuvidí (Když jsou volby jedno lidem, kteří tu žijí 365 dní v roce, tak co se budu namáhat já). Chtěl jsem zkusit volit menší stranu, ale v této zemi to nemá moc smysl. Takže nejlepší je hlas ve volbách dát jedině ODS nebo TOP09. Raději budu zvolit zlodějsou stranu, která je alespon částečně pravicová, než KSČSSD.

      • To vás ctí, že jste byl tak zodpovědný. Také jsem pro volby online, jen se obávám, že se jich jen tak nedočkáme. Chápu váš postoj, ale ještě jednou opakuji, to že jste nedal hlas vítězné straně neznamená, že neměl smysl. Nepodpořil jste tím ani onu KSČSSD. Díky vašemu hlasu se té malé straně zvýšily preference a dostane se víc do podvědomí. Příště už bude mít větší úspěch. Taky jsem dříve volila větší strany, abych měla jistotu, že ten můj hlas nepropadne, jak mě poučilo mé okolí, ale když se nad tím zamyslíte, je to opravdu nesmysl. Ten hlas se přece nevypaří. Je tam, započítán mezi ostatními a říká za vás, že tuhle stranu chcete vidět u moci. Když ji dáte velké straně, jen aby hlas „nepropadl“, zahazujete ho víc. Pokud jste někdy dal hlas straně, která pak vyhrála, v čem to bylo lepší? Dostal jste snad nějakou odměnu? Dostal jste dopis, že váš hlas byl lépe zužitkován, než jiné? Váš hlas udělal to samé, co udělal teď. Řekl, co chcete. Nic víc, nic míň.

        Je samozřejmé, že pokud chcete raději podpořit TOP 09, nebo ODS, aby byla silnější oproti KSČ a ČSSD, pak tedy dobrá. Proč ne. Píšete, že v naší zemi nemá smysl volit menší strany, ale proč? Protože jsou zde lidi naučení, že jedině vítězný hlas měl smysl a tak raději dávají hlas velkým stranám (a pak na ně nadávají). To je podle mě hlavní problém. Představte si, že by lidé volili opravdu podle svého svědomí, ne podle velikosti strany. I kdyby všechny strany jen tak tak překročily hranici 5%, bylo by to horší? Ne, vláda by pak byla mnohem více podobná vzorku obyvatel v ČR. Máme takovou vládu, jako volíme a takovou si tedy zasloužíme.

      • Osamělý vlk

         /  2.5.2016

        Nemá to smysl. Ty velké strany, především ty, které si říkají strany „vládnoucí“, si z toho prd dělají a je evidentní, že čím více stran jde do voleb, tím více se tyto „vládnoucí“ strany radují…Vždyť naprosto logicky ty malé a samozřejmě neúspěšné strany celé to české opoziční voličstvo doslova drobí a rozděluje a oslabuje. A čím více stran se voleb účastní, tím větší a hloupější je to české stádo ovcí.

      • Osamělý vlk

         /  2.5.2016

        A maličké vyjasnění o tom, kdo je pokrytec a prospechářský zloděj. Někdy v r. 2005 se dva investigativní novináři z MFdnes rozhodli udělat průzkum, která že strana po r.89 absorbovala nejvíce předlistopadových komunistů. Snad to ani nebylo třeba, neboť snad většina tupých a zabedněných politických negramotů ví, která ze „stran“ se stala onou „politickou houbou“, jež do sebe vsákla tu největší špínu z KSČ a těch dalších z NF. „Strany jsou pro straníky a Občanské Fórum je PRO VŠECHNY!“ Jj…je to ODS a podle těchto novinářů v době průzkumu bylo v řadách „modrých strak“ 13-14% předlistopadových „komunistů“ a aktivních Svazáků. A jenom tak naokraj…Kraďousek z Topky byl také čilým členem tzv. Národní Fronty. Nedá mnoho práce si o členech „pravicových liberálů“ v Čechystánu mnohé zjistit, leč zřejmě je pro spoustu lidí nad jejich síly se s pravdou smířit.

    • Rejpalek

       /  15.10.2012

      To ale, Pepo, používáš stejnou „logiku“ jako tradiční „Buď to udělám, nebo neudělám, takže je to 50-50“. Aneb logika ignorující jakýkoliv kontext.

      Odpovědět
  3. nice! 🙂

    Odpovědět
  4. Štěně

     /  15.10.2012

    Sympaticky napsáno. Sám jsem volil malou stranu, a i přes neúspěch z toho mám dobrý pocit (asi mě to zkrátka baví, házet politiky do urny). A pokud bude hromada lidí na volby jaksi zapomínat jak doposud, pak bude skutečně platit ono okřídlené heslo: Pokud by volby mohly něco změnit, tak by je zrušili.“
    Mimojiné, je hezké se ptát, co pro mladé (tedy i mě, hádám) udělá vláda, popřípadě jiný řídící orgán, ale málokoho z „mladých“ třeba napadne se nějak angažovat, a tím nemyslím politicky, ale kupříkladu ve spolupráci s obecním zastupitelstvem třeba ten skatepark postavit jaksi svépomocí. Ale to jen na okraj…

    Odpovědět
  5. Leonardo

     /  23.10.2012

    Tento článek si bere za cíl apelovat na mladé lidi, aby šli volit. Používá k tomu logiku a matematiku, dokonce procenta. Má to však jeden podstatný zádrhel – to by mladí lidé museli počítat a uvažovat logicky! Sám jsem nějakou dobu učil na střední (technické) škole a můžu vám říct, že v praxi má 90% žáků problém s blbou trojčlenkou. Proto při čtení tohoto článku skončí při nejlepším v polovině a vrátí se k bezobsažnému plkání na facebooku (bohužel). Jinak článek trefně vystihuje jednu z klíčových chyb současného systému a zároveň důvod, proč politikům vyhovuje nízká volební účast a proč s tím nic nebudou dělat.

    Kdyby zde existovala volební povinnost (jako je tomu tuším např. v Austrálii), to bychom se divili!!!

    Odpovědět
    • Osamělý vlk

       /  2.5.2016

      Pane Leonardo, přesně tak. Podle mnoha průzkumů je nad slunce jasné, že kdyby byla účast ve volbách povinná, vítězi by byli KSČM a ČSSD. Je žel ironií, že drtivá většina „chronických“ NEvoličů jsou potenciálními voliči levice. Proč je nejvíce těchto nezodpovědných mezi tou nejvíce postiženou sociální třídou, je zřejmé a také je jasné, že mezi vládnoucími politickými stranami ani není vůle tyto NEvoliče z jejich sociálního bahna vyprostit. Chudé „socky“ jsou politicky demotivované a politikům nevěří. Rezignovali na sliby politiků, které stejně v reálu zůstávají většinou pouhými sliby. A tito NEvoliči jsou právě ti, kdo drží u vesla ty největší darebáky, kteří od r. 1948 v této zemi vládli. Proto také neexistuje vůle náš Volební zákon změnit. ( Nejsem komunista ani socan, nikdy jsem nebyl Jiskra, Pionýr ani Svazák, dokonce jsem nikdy nepodepsal ani Roh. V r. 1989 jsem si přál, aby v Česku byl zavedený podobný systém, jako mají Švýcarsko či Švédsko. Nicméně, z průzkumů mezi demonstranty v listopadu a prosinci r. 89 vyplývalo, že více než 90% dotázaných si přálo tzv. „socialismus s lidskou tváří“, tedy navázat na systém, který v r. 1968 přerušila invaze vojsk Varšavské smlouvy. No, je jasné, že dnes jsou České ovce většinou schopné „zapřít i nos mezi vlastníma očima“… Ale realita je prostě taková, jaká je…žel.)

      Odpovědět
  6. žofré

     /  23.10.2012

    Super, zcela ve shodě s mým názorem, jen ta gramatika… Nejsem rejpal, ale bije to do očí.

    Odpovědět
    • Děkuji za pochvalu i za upozornění, článek jsem si znovu pozorně přečetla a opravila nalezené chyby, snad už tam žádné nejsou, nebo jen malé 🙂

      Odpovědět
  7. Malware

     /  17.10.2017

    Smysl voleb je ukázka toho pro koho je „stát“ systém založen, kdyby se stát více staral o to jak přivábit „mladé“ voliče k volebním urnám dělá opak. Což kvituji s povděkem jelikož moje míra znechucení politikou se nadá číselně vyjádřit, člověk má sice možnost dá hlas do systému pak ale musí počítat s tím, že když odvolí má to i své následky, pokud volí je i jeho vina byť jen částečná, že volená strana dělá „excesy“ nedodržuje volební program, účelově dělá věci které nemá, jde na ruku lobistům, za to všechno může KAŽDÝ, kdo strčil do urny hlas. Ten kdo nevolí si nemusí dělat starosti z toho, že volil špatně, bere věc takovou jaká je, a lépe, stará se sám o sebe a ne o politiku. Proto nechoďte volit, volby by měli být prohlašovány za neplatné pokud bude volit vždy jak méně než 70% oprávněných voličů. Pokud je voličů méně, je evidentně nezájem o dění v republice a jsou to právě ti poslanci a senátoři, kteří by měli vynaložit veškerou sílu ne do toho kolik toho kdo naslibuje, ale kolik toho kdo udělá. A jelikož se jen slibuje a nic nedělá tak nemá cenu chodit volit. Je to jen ztráta času, energie a nervů. To že jdete volit vlastně dáváte najevo jak zobete zrní z jejich ruky.

    Odpovědět
  8. Dam

     /  21.10.2017

    Nazory tohohle typu me unavujou. Nelibi se mi, ze nevolice kazdy hazi do jednoho pytle, je to vlastne takove synonymum pro mladeho, nezodpovedneho cloveka…
    Je v tom pry jakasi matematika. Prestante to omylat.
    Pokud jsem nevolil, je to pry stejne jako bych dal hlas vytezne strane. NENI.. Nevolil jsem a nikomu jsem svuj hlas nedal. Nevim, kolikrat to mam zopakovat aby to logicky uvazujici clovek pochopil. Ta strana muj hlas proste nedostala. Pokud volebni system umoznuje to, ze to tu stranu posili, tak to prosim nehazejte na nevolice. Spis na volice, protoze svoji volbou volebni system podporuje. Muzete treba apelovat na jeho reformu. Protoze pokud nekdo vykaze hodnotu 0, ktera se nekde projevi jako hodnota 1, je neco nekde spatne. Ale asi to nepujde spravit tim, ze k volbam nazeneme vic lidi i proti jejich vuli. K certu s vami, kdo neuznava moji vlastni svobodnou volbu. Volbu jinych hodnot, nez tech, ktere zastavate vy. K certu s kazdym kdo zastrasovanim manipuluje druhe lidi k tomu, aby sli volit za cile, ktere agresivne prosazuje. At uz se jedna o cile jakkoliv prospesne ci skodlive. Zkorumpovani politici dostanou tolik moci, kolik jim ji sami date. Ve vasi mysli a vasimi ciny… Pokud tedy jeste vubec chapete hodnotu svobodneho mysleni, kdyz jste plne odhodlani odevzdat vas osud do rukou politiku, kteri vas neznaji a vy neznate je… A nakonec podotykam, ze nevyzdvihuju individualismus. Svobodu a individualismus nevnimam jako dve stejne veci.

    Odpovědět
  1. Jaký je skutečný smysl voleb? | Neznám nudu!

Napsat komentář