Je těžké zůstat optimistou.

Čím víc toho o světě kolem sebe vím, tím víc chápu, proč se o něj ostatní lidé nezajímají. Jenže čím víc se lidé o svět kolem sebe nezajímají, tím je to všechno ještě horší.

Je těžké zůstat optimistou, když vidíte, jak svět kolem vás funguje…

Vznikají velké kulturněsociální rozdíly mezi lidmi v jednom městě, mezi lidmi na vsích a velkých městech, mezi národy a náboženstvími. Místo vzájemné tolerance a úcty na sebe pokřikujeme, nenávidíme se a bojujeme spolu. Většina lidí na světě hladoví a ta bohatší menšina to nechce vidět, sama si stěžuje, jak se má zle (ano, tím myslím i nás, Čechy), jíme maso zvířat, která za život neviděla louku, trpěla zdravotními problémy a bylo s nimi zacházeno jako s věcmi. Nakupujeme stále více věcí, a stejné množství vyhazujeme. Sice je hezké, že třídíme, bohužel, to nestačí.

Neumíme ocenit kvalitu. Nedokážeme spočítat, že jeden kvalitní vlněný svetr nám vydrží déle hezký a bude nás hřát víc než polyakrylátový brzyzežmolkovaný úplet.

Že když kupujeme levné zboží ze zemí, kde lidé pracují 16 hodin v kuse třeba za jediný dolar na den, přespávají v dílnách na zemi, protože mají jen pár hodin na spánek, aby mohli druhý den dřít nanovo, že je tím vykořisťujeme a děláme jejich situaci bezvýchodnou.

(Nelze se vyhnout nákupu produktů z Číny, Indie, Indonésie apod., ale pokud koupíte jen trička do 150 Kč, kalhoty do 500 Kč, nikdy se to nezlepší, svým nákupem hlasujete o to, že o tyto výrobky máte zájem, pokud budete kupovat kvalitnější (ačkoli hůře dostupné) zboží v odpovídající ceně, jednou za čas podpoříte Fair Trade, začne se situace pomalu měnit k lepšímu.)

Vyžadováním nejlevnějšího zboží si podřezáváme větev. Prohlubujeme bídu mezi nejchudšími lidmi, prohlubujeme jejich otroctví, ničíme si vlastní trh, podporujeme silné korporace s ostrými lokty. Zvyšujeme množství odpadu.

Nebojíme se geneticky modifikovaných plodin, ačkoli nikdo nemůže s jistotou říci, že nezničí přirozenou biodiverzitu planety, že nenaruší ekosystém. Nevíme, zda nám ve skutečnosti neškodí, jelikož to není dostatečně dlouho ozkoušené. Kukuřice Monsanto, kterou vědci krmili křečky, podle všeho způsobila neplodnost již třetí generace křečků. Další výzkumy teprve probíhají, přesto je kukuřice Monsanto skoro ve všech amerických výrobcích.

Znečišťujeme si svět okolo sebe, již před několika lety jsem slyšela o igelitových sáčcích vyráběných z kukuřice, které se v přírodě samy a bezpečně rozloží. Kdo už jste je viděl na vlastní oči?

Ryb v mořích je stále méně, průmyslový rybolov je tak úspěšný, že se ryby nestíhají množit. Toto se dotýká i malých rybářů, kteří se rybolovem živili celá léta a nyní sami vidí, že se za posledních 10 let jejich úlovky mnohonásobně snížily!

Zásoby vody se nám kontaminují hormony z ženské antikoncepce, která již teď ovlivňuje celý ekosystém (mění samečky živočichů na samičky, zvyšují neplodnost) a je jen otázka času, kdy se to začne dotýkat každého z nás (už dnes se rodí méně chlapců a je vyšší neplodnost), bakterie se stávají rezistentní vůči antibiotikům jednak kvůli jejich nadužívání, jednak kvůli předávkováváním zvířat chovaných na maso.

Hospodářská krize trvá už 5. rokem a čím dál častěji slýchám, že jediná rychlá cesta z ní je válka, kterou předvídají již v celém světě.

V Severní Koreji je jedna z největších nesvobod a není tajemstvím, že mnoho lidí je uvězněných v pracovních táborech stejně hrozných, ne-li horších, než jaké známe z historie II.světové války. Věděli jste, že političtí vězni tam jsou odsouzeni na další dvě pokolení? Že pokud vás severokorejská vláda uvězní jako politického vězně, narodí-li se vám tam děti, budou tam žít ještě jejich děti? Že takto narození lidé nemají ponětí o světe za plotem pracovního tábora? Že neví, co je to smích, morálka, čest, za to smrt a tresty, donášení a kompletní rozložení ducha je na denním pořádku?

Za to naši politici se handrkují o místa u koryt, rozkrádají veřejný majetek, slavná EU má podle všeho hlavně na srdci, aby naše výrobky byly přehledně pojmenované, honosí se Nobelovou cenou za mír, a ačkoli sjednotila Evropu, je to opravdu její zásluha?

Nepodporuje naopak svou činností ještě větší chudobu a korupci a především byrokracii?

Je těžké zůstat optimistou. Pokud se člověk zaměří jen na své nejbližší okolí, může být celkem dlouho v blažené nevědomosti, ale nemyslím si, že je to dobře, pokud se nebudeme zajímat o náš svět, o tom, jak to v něm chodí, ne jen na našem písečku, nic se nikdy nezlepší. Náš nezájem bude zneužit a vznikne víc problému a ty staré se prohloubí.

Následující příspěvek
Napsat komentář

komentářů 6

  1. A vy……… tady protestujete, nebo děláte reklamu???

    Odpovědět
  2. Marika

     /  24.10.2012

    Já vám moc nerozumím, co vlastně chcete. Nejdřív odsuzujete biochovy, protože jsou nehumánní, pak zase chcete kupovat fair trade a odsuzujete modifikovanou kukuřici. Víte, takových výkřiků do tmy si každý můžeme přečíst na webu spousty. Nechci se vás nijak osobně dotknout, berte to jen jako námět k zamyšlení.
    Víte, lidi pořád jen fňukají, jak jsme popelnicí Evropy, ale jděte se podívat do supermarketů… Jak ty chudáky dělníky v Asii a Africe vykořisťují, ale lidí jsou plné tržnice a jiné shit shopy…. Pohoršují se nad tím, jak odpadky zaplavují Zemi, ale když jim v obchodě nabídnou rozložitelnou tašku za 5, nebo igeliťák zadarmo, vezmou si radši igeliťák….
    Je zkrátka moderní, a asi to máme i v povaze, remcat, ale nic proti tomu nedělat. Lidi se chtějí s prominutím nacpat k prasknutí luxusního jídla (čili takového toho opravdického), ale zaplatit za něj tolik, co za Tesco value… Nejsou zvyklí vařit, ale zato hojně používat polotovary…. Zapomněli, jak jídlo chutná a ani vlastně nechtějí investovat námahu do toho poznání…. Budou ale remcat.
    Stejně si ale příště přečtu další článek 🙂

    Odpovědět
    • Úplně nechápu, kde vidíte rozpor v tom, co píši. Myslím s tím biochovem (který jednak neodsuzuji, upozorňovala jsem pouze na to, že Bio ještě nemusí znamenat tak velký rozdíl v zacházení se zvířetem-http://greenaction.cz/teorie/je-biochov-reseni-pro-ukonceni-utrpeni-citicich-bytosti.html), podporou Fair trade, a obavami z GMO.

      Ačkoli je na webu takovýchto článků spousty, není to přece špatně. Čím víc se o tom lidí budou bavit, zajímat se o to, tím lépe.

      Je pravda, že rozhovorů a článků na téma- ČR popelnicí Evropy- je poslední dobou víc a víc. Přesto si myslím, že velkou část populace to díky tomu začíná zajímat a snaží se s tím něco dělat. Jistě, pořád je asi většina těch, co jsou zvyklí kupovat jen to nejlevnější zboží, proto to může vyvolávat dojem, že se nic nemění. Pokud to mám brát z hlediska vlastní rodiny, tak já, můj přítel a bratr se snažíme stravovat tak, jak píšete, vaříme si z čerstvých surovin, upřednostňujeme kvalitu nad kvantitou, zajímá nás původ onoho zboží (samozřejmě i tak si občas koupíme něco ve slevě, přece jen nejsme žádní Rockefellerové 🙂 ), alespoň na zahradě našich rodičů si pěstujeme bylinky a ovoce, kompostujeme, a třídíme odpad. Naši prarodiče jsou stará škola, snaží se ušetřit, jsou tak naučení, že každá koruna se počítá, bohužel, zapomínají na to, že i to se nemusí vyplatit (např. můj dědeček má metodu na to, jak vymalovat byt tak, aby na tom co nejvíce ušetřil, ale nedochází mu, že kvůli tomu je malba nekvalitní a je méně odolná a musí se mnohem dříve znovu přemalovat). Naši rodiče jsou něco mezi námi (mnou a mými prarodiči). Mají už jakési povědomí o tom, že je dobré třídit, kompostovat, že jsou nějaké věci zdravé a jiné méně, ale zároveň jsou zvyklí se stravovat tak, jak tomu bylo po většinu jejich života, stejně tak nakupovat.

      Věřím, že nastupující generace bude v tomhle ještě uvědomělejší než my, že bude stále početnější.
      Proto také o těchto věcech píšu na tomto blogu. Byla bych ráda, aby se nad tím lidé zamýšleli. Vím, že nejsem žádná investigativní žurnalistka, že moje články nejsou žádný TOP, ale snažím se to napsat pokaždé co nejupřímněji a co nejlépe a doufám, že to bude časem lepší a srozumitelnější.

      Děkuji za komentář, Mariko!

      Odpovědět
  3. Marika

     /  25.10.2012

    Musím to prostě napsat. Nezlobte se na mě, ale dávat za objektivní zdroj infomací greenAction, jakési vegansko-punkerské sdružení – a to není míněno hanlivě – prostě nemůže být objektivní. Měla jste si vyhledat informace na http://www.pro-bio.cz nebo MZ, oficiálních zdrojů je více… Jako naprostý protimluv je ve Vámi doporučovaném textu napsáno, že kvůli vyšší produkci bio mléka je zabíjeno více telátek pro získání stejného množství mléka jako v chovu konvenčním!!!! Jak to autor vůbec myslel??? Že průmyslová kráva za svůj pětiletý život porodí „jen“ tři (!!!) telata, která jsou pak vláčena stovky kilometrů na porážku? A bio kráva za svůj 20 letý život porodí 6 telat, která jdou někdy také na porážku? (mimochodem zkuste sehnat bio telecí). Vždyť to všechno, co se tam píše, úplně odporuje těm nejzákladnějším základům ekologického zemědělství!
    Takže: v zásadě s Vámi souhlasím v tom, že lidi se chovají na Zemi jako čuňata – ať k lidem, rostlinám nebo zvířatům a přírodě vůbec. Dokud nedostanou pořádný kopanec – asi těch havarovaných tankerů bylo ještě málo – budou na to kašlat. Své děti vychovávám v úctě k lidem a přírodě a věřím, že něco z toho předají i svému okolí.
    Ale to s tím bio/eko už mi nedělejte, na to jsem hodně citlivá, stejně jako na „vtip“, jaký je rozdíl mezi konvenčním a bio zemědělcem… 😀

    Odpovědět
  4. Janneke

     /  7.2.2013

    “ …již před několika lety jsem slyšela o igelitových sáčcích vyráběných z kukuřice, které se v přírodě samy a bezpečně rozloží. Kdo už jste je viděl na vlastní oči?“

    Dalajlamu jsem na vlastní oči také neviděla a přesto věřím, že je skutečný.

    Odpovědět

Napsat komentář