Chudí lidé musí jíst špatné jídlo. Co se nám to snažíte nalhat?

Nemohla jsem si nevšimnout zvyšujících se zmínek v médiích o tom, jak je v ČR stále více lidí na pokraji chudoby, zmínky o tom, jak chudí lidé tloustnou, protože mají jen na nekvalitní jídlo.

Nechci se pouštět do debat na téma-jaká je v České republice bída. Je pravda, že jsme se stali jakousi předraženou popelnicí Evropy a určitě to nezměníme během jednoho týdne. Ale budeme-li hledat kvalitu, budeme ji upřednostňovat před kvantitou, nejenže budeme zdravější, a pravděpodobně i štíhlejší národ, ale také změníme nabídku v našich obchodech. Nyní ji většinu tvoří nedopečené chleby plné různých zlepšujících přípravků, jejichž seznam je tak dlouhý, že by to stačilo i na večerní čtení dětem, jogurty Dobrá máma o kterých si troufám říct, že jsou spíš barviva než jogurt, velké množství uzenin, paštik, mas, nepříliš kvalitního ovoce a zeleniny, plno konzerv, instantních jídel a směsí…

Vše ve jménu slevy. Ale kdo chce, samozřejmě najde, dokonce i u mě, na malém městě naproti v obchůdku je možné najít zdravé a kvalitní potraviny, ačkoli je to trochu boj.

Rozhodla jsem se jej navštívit a udělat nákupní seznam zdravých, nebo kvalitních potravin, s vypsáním ceny, a připomenutím toho, co se z toho dá uvařit. Jelikož mám pocit, že se na klasická jídla, jaká jsme dostávali jako děti,  možná trochu zapomíná. Jídlo přece nemusí vždycky být maso a příloha, nebo maso, příloha a omáčka.

Po malé obchůzce po prodejničce potravin jsem došla k pár zajímavým postřehům. Pro mě nejsou žádnou novinkou, ale pro leckoho možná ano.

Ty nejzdravější potraviny byly ze všech nejlevnější, ty nejméně kvalitní byly přehnaně drahé.

Příklad?

Nevím, co dostávájí vaše děti na svačinu, nebo co jste dostávali vy, ale já vyrůstala ještě v době, kdy se o tom co je a co není zdravé, tolik jako dnes neuvažovalo a tak jsem často na svačinu dostala třeba máslové sušenky bebe. Ty stojí 16 Kč. Alespoň v tomto obchodě. Co se týče kaloričnosti, určitě to stačí, ale co se týče nějakého zdraví, v podobě minerálů, vitamínů, které jsou pro naši výživu důležité stejně (Protože nepotřebujeme jenom energii, potřebujeme i antioxidanty, stopové prvky,… však víte, no ne?) Kdybych na svačinu dostala celozrnnou housku namazanou tvarohem, s rajčátkem a trochou čerstvé pažitky, 16 Kč na porci bych nepřesáhla. Kaloričnost by byla stejná, nebo o něco nižší, ovšem místo rafinovaných cukrů a ztužených tuků, co jsou v sušenkách Bebe, bych měla: škroby, vlákninu, bílkoviny, vápník, betakaroten, vitamín B a jistě mnoho dalších zdravých látek. To znamená, že bych měla více energie, mnohem později bych dostala hlad, moje žíly by vrněly blahem a ještě by moje buňky dostaly dávku potřebných vitaminů.

Tak a teď vypíšu jeden seznam potravin z obchodu od naproti.

Žitné vločky 300 g : 12,50

Jáhlové vločky 300 g: 19, 90

Jáhly 500 g : 19,50

Fazole bílá 500 g : 18,90

Hrách 500 g : 10,90

Čočka 500 g : 14,90

Kroupy (ječmen)1 kg : 18,50

Ovesné vločky 450 g : 10,90

Rýže Parboiled 1 kg : 31,50

Pohanka 500 g : 33,50 

Pohankové vločky 300g : 29,90

Dětská krupička 500 g : 14,50

Mák mletý 200 g : 21,90

Všechny tyto potraviny, snad kromě dětské krupičky jsou velice výživné-obsahují velké množství vitaminů a minerálů, všechny mají velice přívětivé GI, snad jen rýže je v tomhle nejistá, což tedy znamená, že jsou dobré pro udržení vyrovnané hladiny krevního cukru, pokud to náhodou nevíte, je to velice zdravé. Všechny tyto potraviny mají poměrně málo tuků, nejvíc jich mají ovesné vločky, asi 7%, ovšem ty obsahují zdravé tuky.

Popravdě, kdyby nastal konec světa a já měla možnost vybrat si, kterou potravinou zásobím svůj špajz, byly by to ovesné vločky. Zdravější potravinu snad ani neznám. Navíc jsou velice chutné samy o sobě. O tom za chvilku.

Tak a teď se zamyslete, kdy jste si naposledy něco z těchto potravin uvařili. Pokud už ani nevíte a jediná z těch potravin vám blízká je rýže, tak je možná na čase něco změnit. Každá z těchto potravin má jedinečnou chuť, dá se připravovat na mnoho způsobů a je velice zábavné s nimi experimentovat.

Pokud je často nejíte, možná se zbytečně připravujete o zajímavé chuťové slasti. Nehledě na to, že pro vaše zdraví jsou mnohem lepší, než knedlíky, nebo pečivo, nebo smažené hranolky.

Budu pokračovat dalším seznamem:

Sušené švestky 100 g : 11,50 Kč

Sušené meruňky 100 g  : 8,90 Kč

Sušené  brusinky 100 g :  18,50 Kč

Sušená papaya 100 g : 12,50 Kč

Sladké mlsání může být zdravé. A levné. Sáček bonparů v gramáži 90g stojí cca 17 Kč. Vysvětlovat, proč je sušené ovoce lepší, snad nemusím.

Další seznam:

Tvaroh nízkotučný 250 g : 14,90Kč

Jogurt Holandia 200 g :  17,90 Kč

Nízkotučné mléko 1 l : 10,50 Kč

Iks čerstvého droždí : 3 Kč

Kefír 500 ml :  15,90 Kč 

Tak a teď je na čase si říct, co se s tímto seznamem věcí dá všechno uvařit. Začneme tedy opěvovanými ovesnými vločkami.

Ovesná kaše je velice dobrá věc, občas trochu haněná, ale zbytečně. Při tom k dokonalosti stačí málo.

Na jednu větší porci budete potřebovat půl hrnečku ovesných vloček, 3/4 hrnečku mléka, trochu cukru.

Vše smícháme a chvíli vaříme na mírném plameni, občas promícháme, celé to trvá i bez předběžného namočení ovesných vloček max 10 minut. Už teď je to velice dobrá a zdravá snídaně. Je pravda, že jste-li zvyklí na komplikováné a chucenější jídla, bude vám připadat nudná, ale od toho tu máme třeba skořici, ta je do ovesné kaše jak dělaná, do toho nastrouhat kousek jablíčka a hned je to zase jiné. Nebo místo skořice a jablíčka do ní přidat sušené meruňky, rozinky, nebo trochu hořké čokolády. Část vloček nahradit pohankovými vločkami… Slyšela jsem i o receptu, kdy si slečny do ovesné kaše přimíchávaly jogurt. Stačí místo cukru osladit medem a zase je chuť jiná. Zkrátka a dobře, podívejte se na cenu ovesných vloček. Já, když měla své ovesné (: období, a jedla jsem ji na snídani každý den, jsem ten půlkilový balíček spotřebovala za týden a půl. 500g/ 10dnů tozn. 50 g vloček na jednu porci, to je zhruba 1,5 Kč , k tomu 170 ml mléka to je zhruba v přepočtu 2 Kč. Ať už si k tomu nastrouháte ono jablko, nebo přidáte meruňky i s cukrem, nemůžete překročit cifru 10 Kč za porci.

Všeobecně známé kaše a polévky z fazolí, hrachu a čočky nepotřebují snad další připomínání. Jeden hrnec uvaříte za pakatel, nakrmíte tím celou rodinu a ještě ke všemu je to zdravé.

Tak a co třeba takové kroupy. Znáte-li je jen ze zabíječek a polévek, je na čase si trochu rozšířit obzor. Pro mě jsou kroupy nové těstoviny :D

Nevím jak vy, ale já nesnáším rozvařené těstoviny. Myslím, že kdyby k nám přijel na návštěvu Ital a já mu uvařila špagety, s jejich tvrdostí by byl spokojený. Usuzuji tak podle toho, jak Italové vždycky říkají, že když uvaří Čechům špagety, tak si stěžují, že jsou nedovařené. U mě si na to taky každý stěžuje :)

No a kroupy jsou jako těstoviny, které se těžko rozvařují. Navíc jsou chuťově velice zajímavé. Jejich příprava i s ohřevem vody trvá asi půl hodinky. Na Vánoce se dříve dělával houbový kuba a ano, byl to pokrm z krup. A ano, ke kroupám se perfektně hodí houby. Pokud přemýšlíte nad tím, cože to ty kroupy vlastně jsou, tak je to ječmen.

Pohanka, jáhly a kroupy jsou výborné jako zpestření rýže. Zkuste to, jde to i s jiným “zrním” a rýže díky tomu získá novou vůni a chuť.

Pohanka, je podle mě úplně nejlepší na pohankový nákyp. Udělejte ho stejně, jako když děláte rýžový, jen místo rýže použijte pohanku. Je to milionkrát lepší, než s rýží. Rýže totiž podporuje kyselost, zatímco pohanka je taková… jemnější, lépe koresponduje se sladkou chutí.

Jen malý dodatek, pohanka není obilovina. Je to příbuzná rebarbory a je našemu zažívacímu ústroji mnohem bližší, než rýže, jelikož ji jedli už naši předci. Jo a mimochodem, neobsahuje lepek.

A z jáhel se dělají kaše, tady je jeden recept pro inspiraci.

To bychom měli probrané zrní :)

Češi nemají příliš velký problém s přípravou a konzumací masa.

Ale zeptám se vás, dělali jste si už domácí paštiku? Jasně, játra nejsou zrovna ten nejdietnější a nejzdravější masný pokrm. Ovšem je rozdíl, jestli si koupíte Májku za 6 Kč, nebo jestli si z jater uděláte chutnou domácí játrovku. Játra nejsou vůbec drahá a jediné, co budete ještě potřebovat je smetana, máslo, sůl pepř a jarní cibulku, nebo pórek, klidně i obyčejnou cibuli. Já ji dělám podle receptu, co dávali v pořadu Pod pokličkou a můžu ji jedině doporučit. Každý mi ji chválí.  Dělám poloviční dávku a většinou podělím celou rodinu. Možná vás nevyjde levněji, než májka, vážně se mi to nechce počítat, ale ten rozdíl v kvalitě je k nezaplacení.

Výborné je, že si klidně můžete koupit kuřecí hřbety, které jsou k dostání 20Kč na 450 g a připravíte z nich skvělou kuřecí polévku a maso ještě můžete použít do rizota.

Další skvělá a levná potravina je tvaroh. O ní mám sepsaný celý jeden článek, takže koho to zajímá, může ji najít v rubrice dieta, nebo ve vyhledávači na této stránce přímo zadejte slovo tvaroh a článek vám vyjede sám :) Je tam pár receptů, které by se vám mohly líbit.

Snad vám tohle pomohlo si připomenout, že je mnoho druhů jídel, na která se zapomíná možná trochu víc, než by bylo zdrávo a při tom jsou velice dobrá, zdravá a velice levná. Není to jenom o tom, že se chudí lidé musí živit kabanosem a rohlíky. Nehledě na to, že je to podle mě spíš drahé, než levné.

Další výmluvou je nedostatek času, ale já sama tato jídla jím pravidelně a času nad nimi strávím minimum. Je to totiž o zvyku. Jistě, nic nepřekoná rychlost hotovky ohřáté v mikrovlnce . Ovšem to je už na osobní volbě, zda raději obětujete zdraví, nebo 20 minut svého času. Navíc záleží jen na nás, jak si tu přípravu zpříjemníte.

Když nebudeme vaření brát jako povinnost, ale jako relaxaci,  koníček, nikdy neuvaříme nic, co by nebylo dobré, protože do toho dáme srdce.

Často také lidé říkají, že mají s některými potravinami problém, protože je nadýmají. Toto není žádná legrace, takže máte-li po jídle velké nepříjemnosti, navštivte raději doktora, mohlo by se jednat o dráždivý tračník. Ovšem ve většině případů jde i o to, že nejedli-li jste do teď dostatek vlákniny, vaše zažívaní není na podobné potraviny zvyklé a ze začátku mu to nepůjde tak rychle, jako zběhlému vegetariánovi. Ale zažívání zdravého člověka si nakonec zvykne.

A mám pro vás jeden skvělý tip, jak si od nepříjemného nadýmání odpomoci. Není to nic jiného, než kmín!  Někteří lidé ho nemají rádi a do mnoho jídle se nehodí. Ale to není žádná překážka. Jde o to, že si z kmínu uděláte čaj. Recept je jednoduchý. Na jeden hrnek čaje budete potřebovat čtvrt lžičky kmínu. Zalijte jej horkou vodou a popíjejte. Chuť není nijak výrazná, je to jako pít slabý zelený čaj. Pokud by vám to ovšem nechutnalo, mám pro vás ještě jeden tip. Udělejte si tento kmínový vývar a použijte ho místo vody k přípravě kávy. Káva bude chutnat stejně, že je z kmínového čaje vůbec nepoznáte, ale účinky budou úplně jiné. :) Sama jsem nevěřila, že by to mohlo pomoci, ale je to vážně malý zázrak.

Pokud vás zajímá, jaké mají potraviny složení nejen co se týká kaloričnosti, ale i živin, vyzkoušejte tyto stránky: http://www.czfcdb.cz/

Je samozřejmě mnoho jiných levných potravin, které jsou zdravé. Ale já vás chtěla seznámit s těmi, na které se podle mě zapomíná nejvíc. Máte-li sami nějaký skvělý tip na zdravý a při tom levný recept, přidejte ho sem do komentářů, určitě se někomu bude hodit.

Předchozí příspěvek
Následující příspěvek
Napsat komentář

Komentáře: 52

  1. Kmín je bezva volba, ale já mám radši čaj anýzový. Stejné účinky, chuťově naprosto super.:) Anýz (vcelku) se taky dá přidat do klasických slaných preclíků, dodá jim šmrnc – tip od kamaráda z Itálie.:) Jinak si k snídani obvykle dělám kaši z jáhlových nebo rýžových vloček, je to hotové za deset minut a stačí už pak jen malá lžička másla a trocha skořice – naprostý luxus. Miluju to.:)

    Odpovědět
    • Dík za skvělý tip! Určitě vyzkouším!

      Odpovědět
    • Vito

       /  7.2.2013

      …pro náročnější navrhuji udělat si kávu (třeba přes papírový filtr, je to zdravější) s kapkou Sambucy ;)
      Taky moc rád snídám ovesnou kaši. Vařím vločky jen ve vodě, přidám špetku soli (není to cítit a sůl je přirozený taste enhancer, i když jak pravil jeden kardiolog: Česko je zasolená země!), vypnu plamen, vmíchám kousek másla a lžící medu. Výborná je také se skořicí a třešňovým kompotem, pokud si dáte tu práci a vypeckujete je.
      Článek je výborný a plně s ním souhlasím. Občas stačí vypustit maso, vařit ze surovin a přemýšlet… Naposled mě pobouřila Dětská paštika v Bille, jejímuž složení dominovalo vepřové sádlo, nějaké ty kůže a běžná škála konzervantů. To radši namažu svým hypotetickým dětem chleba čistým sádlem (trocha je nezabije) a navrch jim dám nakládanou okurku.

      Odpovědět
  2. Marianna

     /  14.6.2012

    Skvělý článek, podepsala bych se pod všechno! Nemohla byste třeba vytisknout tisíc kopií a rozvěsit je po celé republice? Bylo by to pro dost lidí přínosné ;)

    Odpovědět
  3. Dagmara

     /  15.6.2012

    Dobrý den, souhlasím s Mariannou, je to opravdu skvělý článek a díky za připomenutí kmínového odvaru. Ale uvítala bych radu, nebo recepty, jak nakrmit dvoumetrového chlapa, který se nemůže obejít bez masa. Myslím tím skutečně maso, které je pro peněženky důchodců drahé, ne salámy. To mi asi neporadí nikdo. Jinak ovesné vločky, luštěniny, tvaroh a skoro vše, co je popsáno v článku denně jíme. Ještě jednou dík za článek.

    Odpovědět
    • Dobrý den! Děkuji Vám i Marianně. Mám radost, že se někomu mé články líbí. Samozřejmě, maso je drahá záležitost a pokud se jím chce člověk stravovat častěji, dost to leze do peněz. Jediná levnější alternativa, jak přijít k masu je rybaření. A tam je pak problém, když jsou vodní toky málo dostupné, nebo při neoblíbenosti rybího masa. Ale je to zároveň velice relaxační koníček a možná by nebylo od věci se na něj vašeho dvoumetrového chlapa zeptat :)

      Odpovědět
    • Jana

       /  30.3.2013

      Jenom drobnůstka k nakrmení chlapa masem. Ona se dá i svíčková udělat za levno a skoro zdravě. V tlakovém hrnci změkne i kližka na velmi dobrou konzistenci, hověží u nás v krámě má certifikát odkud je a cena stejná jako bez rodokmenu. Chuť záleží na koření a zeleniny dávám tolik aby po udušení a rozmixování byla omáčkou. Pro mě hotovo, pro manžela přidám smetánku. Knedlíky domácí hrnečkové z celozrné mouky.
      Správnou úpravou se dá dražší druh masíčka nahradit levnějším. Třeba to někomu z vás pomůže:-)

      Odpovědět
  4. Tom

     /  7.2.2013

    Jojo, pěkný článek.. jen jak neustále píšete o tuku, jak je špatný a preferujete nízkotučné výrobky.. musím vás vyvést v omyl.. toto dogma, doporučované desítky let je CHYBNÉ.. Chcete-li se dozvědět jaká je pravda, tady jeden z článků, kde je vše dobře vysvětleno:
    http://www.paleolifestyle.cz/2012/08/07/chris-kresser-ta-nejdulezitejsi-vec-kterou-jste-nejspis-nevedeli-o-cholesterolu/

    Odpovědět
  5. Petr

     /  7.2.2013

    To sušené ovoce je hodně mimo.. nevím jaké kupujete, ale sířené se musí omývat a je pochybné kvality. Kupuju pouze nesířené, většinou BIO a ty ceny jsou tak trojnásobné. Ale to je tak jediná výtka, jinak fajn článek. Sice jsem vegan a žádné mléčné výrobky nepodporuji, ale touhle cestou musí jít většina a hlavně češi.. jinak to nikam nedotáhneme, budeme pořád naštvaní a nemocnice budou plné.. lepší a jednodušší jídlo s minimem masa dělá divy.

    Odpovědět
    • Jana

       /  7.2.2013

      Tak to s tím ovocem je svatá pravda – za ceny udané v článku bych to ráda někde viděla, no vlastně ne, protože ovoce, které lze dostat za tyto ceny je plné dodanho cukru, síry a o zdravosti dalo by se s úspěchem pochybovat ;-)

      Odpovědět
  6. Nova

     /  7.2.2013

    Souhlasím se vším kromě těch nízkotučných mléčných výrobků – to je hnus a vůbec to není zdravé, nízkotučné jsou vhodné tak maximálně na redukční dietu. Dokonce takový nízkotučný tvaroh je v některých obchodech dražší než plnotučný.

    Odpovědět
  7. Teranell

     /  7.2.2013

    Takzvané nízkotučné mléčné výrobky jsou místo toho plné vody a hlavně škrobů. Jinak je to ale velice dobrý článek, někdo se do toho prostě jednou pustit musel!

    Odpovědět
  8. Petr : Přesně – to mě taky napadlo…sířené sušené ovoce – to raději nic. A jinak – Dagmara si výše stěžovala, že nedokáže nakrmit dvoumetrového chlapa bez dostatku masa…Ale ono to jde – není to o veliké porci – i z jednoho kuřecího prsa se dá udělat velmi chutné jídlo pro celou rodinu…Stačí to něčím doplnit – houby, kroupy, brokolice…cokoli.
    A s tím názorem Toma výše o tucích nelze než souhlasit.

    Odpovědět
    • Souhlasím, ale místo kuřecího bych volil maso jiné. Normální kuře neroste 25 dní!!! Tak to jen na okraj ;-)

      Odpovědět
  9. Lu

     /  7.2.2013

    Děkuji za tipy (az na ty nizkotucne veci). S Vasim clankem souhlasim, ovsem s tim, ze se to tyka lehce pod/prumerne vydelavajiciho cloveka. Jsou lide, kteri opravdu na ten kvalitni jogurt za dvacku nemaji, a tak ve snaze doprat svym detem alespon neco, koupi dobrou mamu za 3.50. Bohuzel. To, ale neznamena, ze naopak spousta lidi nakupuje polotovary, susenky a veci v akci made in polsko, taky bohuzel.

    Odpovědět
    • no ano, ale za 18,50 mám velkou Hollandii, o kterou se podělím já a 3 děti, takže čtyři porce, jsem na 4,65 na osobu…

      Odpovědět
      • Závidím, že se podělíte s dětmi – naše dvě starší (2 a 3 roky) sežerou velkou hollandii na posezení… :-)

  10. Nova

     /  7.2.2013

    Lu: Chtějí dopřát svým dětem a tak jim koupí Dobrou Mámu? Jeden z nejhorších jogurtů? To jim teda asi moc dopřát nechtějí. A není pravda, že jsou lidé, kteří v ČR nemají na kvalitní jogurt. Jsou jen a pouze lidé, kteří jsou líní se zamyslet nad tím, co kupují (přišli by na to, že na spoustě věcí mohou ušetřit, aniž by kupovali něco horšího) a líní číst etikety. Viz Vaše poznámka o tom, že koupí Dobré mámy se dětem něco dopřává.

    Odpovědět
    • Nova

       /  7.2.2013

      A abych tedy navrhla alternativu – pokud chci svým dětem dopřát, raději jim koupím kvalitní bílý jogurt (který holt nebude z reklamy) a zamíchám jim do něj trochu domácí marmelády. Ale zkustě to říct těm, kteří si stěžují na svůj příjem – většinou uslyšíte, že na to nemají čas.

      Odpovědět
    • Iris

       /  16.2.2013

      Trochu mně mrzí to nařčení , že jsou češi líní číst etikety – proč , ale musí ty etikety číst a proč se vůbec takové sairajty dostávaj na pulty prodejen – proč se vůbec něco takového dovolí vyrábět ? Kam se poděly St.normy a řádné kontroly ??? Na víc etikety jsou psány tak miniaturním písmem , že kolikrát na přečtení nestačí ani brýle !Žijem opravdu v hnusné době , když musím při nákupu kontrolovat z čeho jsou ony potraviny vyráběny – že lidi jejich konzumaci pomalu a jistě otravují…. Uznávám , že se zapomíná na staré české recepty , že se dá vařit i levně a chutně , ale ty nákupy ty mně teda vytáčí… a přidávám se i k výše napsaným názorům ohledně uvedených cen suš. ovoce – nevím , kde a kdy jste je kupovala , ale jejich cena pokud chcete opravdovou kvalitu ,tak je fakt 3x taková, takže levné to opravdu není, vím o čem mluvím tento sortiment jsem sama prodávala !

      Odpovědět
  11. Tlapa

     /  7.2.2013

    Jogurty řeším tak, že si dělám domácí a dětem do nich přidávám marmeládu, pokud nechtějí čistý, z litru mléka a jednoho malého Choceňského jogutru mám cca 7 skleniček výborného domácího jogurtu. Jinak bezva článek, díky.

    Odpovědět
  12. Pavlína Freilová

     /  7.2.2013

    Bohužel i kalorická a výživová hodnota všech zdravých věcí, jako jsou celozrnné cereálie, mléčné výrobky apod., zmíněné ve Vašem článku, se snižují, jednak kvůli vytěžování půdy a taky kvůli rychlejší výrobě, kdy se semena vymlátí až do aleluja. Ale na to raději nemyslet. Jediný spolehlivý ukazatel je totiž úplně jednoduchý – naše vlastní chuť! Pokud zjistíme, že nám některé ovesné vločky chutnají více než jiné, máme vyhráno, protože jsme našli ty hodnotnější. Pokud nemáme chuť zkaženou všemi těmi přesolenými jídly, umělými sladidly, glutamany apod., i tak si brzy zvykneme, že ne všechno jídlo stejného druhu chutná opravdu stejně. Například i chuti jáhlové kaše se mohou mírně lišit. A o obyčejném mléku ani nemluvě. P.S. Nakupujeme některé potraviny v Polsku, například celozrnné cereálie jako je pohanka, jáhly nebo špalda tam chutnají úplně fantasticky a mnohem lépe než u nás.

    Odpovědět
  13. mura

     /  7.2.2013

    Taky jsem prožila ovesné a pohankové období a bylo to super, bohužel jsem si na tyto potraviny vypěstovala alergii :/…stejně jako čokoládu apod. … takže NIC se nemá přehánět :)

    Odpovědět
  14. Eva

     /  7.2.2013

    Super článek :) ale jak píše mura, všeho s mírou :)

    Odpovědět
  15. Josef Daňa

     /  7.2.2013

    Super, takový článek jsem dlouho hledal. Když jsem přišel do zdravé výživy a paní majitelka mi nebyla schopna z těch věcí, co tam má, poradit jediný recept, tak jsem se odporoučel a už se tam nikdy neukážu. Takže díky moc!

    Odpovědět
  16. poca

     /  8.2.2013

    Vážená slečno nebo paní, my dva se téměř určitě neshodneme na tom, co je nebo není zdravé a pravděpodobně budeme mít zcela odlišné názory na převážnou většinu dalších věci, ale Vaše stránky se mi jinak moc líbí, máte skvělé náměty a píšete hezky. V tomto článku jste se dotkla tématu, které je moje oblíbené, a tím je tradiční český frustrát, který se má furt blbě a za všechna svá špatná rozhodnutí a jejich důsledky viní ty ostatní a zvláště ty bohaté. Český ufňukánek, často středního nebo důchodového věku má prostě problém s obsahem své dutiny lebeční, dělá špatné volby, protože se mu nechce samostatně přemýšlet a jeho postoje a názory vycházejí z pohodlnosti a oportunismu, z pocitu, že o jeho blaho by se měl postarat stát a že ti bohatší by jej měli povinně dotovat. Analýze českého frustráta se věnuji již dlouho a Váš článek je příjemným zpestřením. Děkuji a přeji hodně dobrého! poca

    Odpovědět
    • Vašek

       /  11.2.2013

      Škoda, asi změňte okolí. A Možná, že to není jen o okolí a určitě to není jen otázka “bohatství”……………
      A pokud se týká toho, co je zdravé a co není – ani dva dietologové se neshodnou. Natož poradny. Je třeba si vyzkoušet a najít cestu sám. Pro každého něco může být výborné a pro druhého totéž zakázané.
      Vašek
      PS: Je to poprvé, co takhle píšu. Ale tahle rádoby intelektuální deprese ……
      Stěžování, osočování, špatná nálada jsou snad nakažlivější než tubera. Pokuste se “nakazit” okolí dobrou náladou. Snad uvidíte

      Odpovědět
      • “nakazit” okolí dobrou náladou – tak to budu musit vyzkoušet – dobrý tip

  17. noctua

     /  8.2.2013

    Skvělý článek, opravdu. K těm nízkotučným věcem – nejsem jejich příznivcem, ale když se sleduje složení, lze dělat divy. Nízkotučný jogurt bych si asi nekoupila (aneb puding si uvařím raději sama) a taková Hollandia má kupodivu 3,5% a konzistenci stejnou jak mnohé smetanové. A ještě jeden tip: na tvarohové pomazánky kupujeme odtučněný tvaroh a aby byla chuť jemnější, doplníme tuk olivovým olejem – chuť je perfektní a skladba tuku je taky mnohem lepší.

    Odpovědět
    • My kupujeme tvaroh tučný a s tím nízkotučným se to nedá srovnat, kam se hrabe. Olivový olej je tam super.

      Odpovědět
  18. *IWO*

     /  8.2.2013

    No a já dodám: zkuste zajít do Lídla a kouknout na složení výrobků.
    Bude vám tam pořád něco jakpby scházet… no vážně, aby člověk narazil na umělá sladidla, to musí sakra pohledat.
    Kysanou smetanu vykrajuju z kelímku lžicí, buřty mám s 95vol masa, jokurt když zvrhnu… nevyteče mi, a ochutnej te ten kečup… a naší dobrou Otmu už nevezmete ani do omáčky. Prostě si to jednou zkuste:
    poslední německá kvalita stále ještě řádově převyšuje nejvyšší českou.
    Je to dobrý způsob, jak začít.

    Odpovědět
    • Janka

       /  20.2.2013

      Lidl? Neviem ako u vás v Česku, ale na Slovensku vyšiel Lidl v spotrebiteľských testoch najhoršie spomedzi obchodných reťazcov. A z Nemecka rozhodne nedovážajú. Volia lacnejše sajrajty z Poľska :)

      Odpovědět
  19. kovatu

     /  8.2.2013

    Vaše stránka je skutečně velmi zajímavá. Pro spoustu hlavně mladších lidiček jsou to “nové věci”. A co takhle RAW stravu? Už jste o ní slyšeli nebo četli? Je to tepelně neupravené ovoce a zelenina a jádra, semínka a plody ořechů. A je to skutečně nejzdravější strava, jaká pro člověka existuje. Navíc pomáhá detoxifikovat organismus od všech toxinů, kterými jsou naše tělíčka zanesené, hlavně tady u nás tou “českou kvalitní potravinou”. Více třeba na http://www.jajsem.com/

    Odpovědět
  20. Kytka

     /  12.2.2013

    Super článek, naprosto souhlasím a už nějakou dobu doporučuji všem v okolí. Jen s cenama nesouhlasím. Jsou poněkud vyšší. Neříkám, že vše. Mám krámek se zdravou výživou a nakupuju za vyšší ceny než je zde uvedeno. Ale to nic nemění na tom, že to co je uvedeno v článku je rozhodně pro tělo lepší, vyživnější a pro peněženku to není tolik náročné.

    Odpovědět
  21. Ráda bych vám všem poděkovala za komentáře! Jestli jsem v článku příliš propagovala nízkotučné výrobky a stravování, tak je mi to líto, nikomu záměrně nenutím nízkotučné stravování (ani svým blízkým). Jsem velice potěšena, že se vám můj článek spíše líbil, to je pro mě velká odměna za dobu strávenou nad blogem. Ráda bych se vás zeptala na které FB stránce jste na odkaz na tento článek narazili (wordpress mlčí)? Podle všeho jde o hodně navštěvovanou stránku a ráda bych se na ni podívala. Poslední dobou nemám moc času na psaní dalších článků, zařizuj svatbu, ale doufám, že se po vyřízení veškerých nezbytností opět vrátím k původnímu rozvrhu publikování.
    Děkuji za zpětnou vazbu!

    Odpovědět
  22. Dav.

     /  14.2.2013

    Předesílám, že celkové sdělení článku nerozporuji, jen doplňuji;)

    Zásadní metodologická chyba té úvahy spočívá v tom, že srovnává např. tovary k okamžité konzumaci (uzeniny) a suroviny, které musí projít často časově náročnou přípravou (namáčení luštěnin 24-36hodin atd.), jsem zastáncem slow-food, ale na ten je potřeba mít čas a se současným nastavením vynuceného životního stylu, který ani nerespektuje roční biorytmus (léto/zima..), nepředstavuje pro většinu lidí realizovatelnou alternativu:
    - představte si zedníka nebo dělníka od pásu, jak si skočí uvařit čerstvou vločkovou kaši a ještě bude schopen dalších 6-8 hodin tahat beton do třetího patra, nebo skládat těžké litinové obrobky – pro fyzicky pracujícího sestavit kvalitní jídelníček je docela kumšt nemluvě o tom, že většina podprůměrně placených o víkendech a dovolených pracuje na další úvazky nebo cosi obhospodařuje, takže typické rady, že mají strávit víkend vařením, aby měli přes pracovní týden co k obědu a večeři do plastových obědníků, také padají a jsou odsouzeni k vlašáku a deseti houskám nebo teplé sekané;)

    Chudý člověk obvykle nemá zázemí nebo dost času, platí, že kdo má peníze, má i čas, kdo nemá peníze, nemá ani podmínky, ani dost prostoru – levný salám a půlka chleba zasytí rychleji a bez nutnosti mít kuchyň, o proti sáčku fazolí, které bych fakt chtěl autorku vidět, jak je jí 7x do týdne nemastné, nekořeněné :-D

    Ještě včera by mne to nepřístojné zobecnění “já čas mám, tedy ho mohou mít všichni” rozlítilo, ale dnes si říkám, že každý tu porci nevědomosti má jen trochu někde jinde a něco se holt musí zažit – časová náročnost smažené flákoty a koupeného houskového knedlíku je možná stejná, jako vaření pohanky a tofu, ale když pro sehnání druhého musíte mít den volna je to další objektivní překážka k mnoha dalším, což vyvrací oblíbené alternativní uvažování – “když můžu já, může každý, když já snadno můžu, může snadno každý”…

    Tedy, nevyvracím, že je možné v rámci neovlivnitelných podmínek jíst hůře či lépe, ale tvrzení, že je to snadné a dostupné pro každého – stručně – není. Já chápu, že tím jakoby děláte reklamu, že to jako jde, ale kdybych se stravoval konvenčně a náhodou po přečtení takového článku chtěl vyzkoušet něco jiného – po pár týdnech bych se na to zahořkle vykašlal – ze začátku je to velice obtížné, složité, naráží se na různé komplikace, odmítání a nepochopení z okolí rodiny a známých, dá dost práce různé věci zkoušet, hledat a ovoce to přináší až po dlouhé době. Tvrdím, že to má smysl, ale je zavádějící klamat prohlášeními, že je to lehké a snadné.

    Odpovědět
  23. Dav.

     /  14.2.2013

    Pro pochopení sdělení “chudí jedí nekvalitní jídlo” je důležitá skutečnost, že otrocká sdělovadla otrocky přejímají mediální obrazy z USA, kde je situace poněkud jiná, ač také pestrá a těžko zobecnitelná – tam jsou pro nejchudší dostupné skutečně jen obrovská balení koncentrovaných výrobků škrob+tuk apod, “švédske” stoly, kde se nebožák musí najíst na celý den, protože na více chodů nemá peníze (což mnoha lidem stačí k tloustnutí, i kdyby jedli jen pohanku) atd atd atd.
    Zkrátka v USA to není jen kvalitou a typem potravin, ale celkovými životními možnostmi a tedy stylem chudých a bohatých, co dělá z chudých neduživé a zdánlivě paradoxně podvyživené tlouštíky – čím výše je člověk v hierarchii pyramidy, tím dostává více peněz za méně práce a má i větší možnosti a naopak – čím hůře placené zaměstnání, tím je to větší dřina (v USA je tento kontrast více patrný, ale u nás se také činíme, abychom velkolepý vzor předehnali) a tím méně zbývá energie na lovení jáhel a vyváření.

    Odpovědět
    • Petr

       /  14.2.2013

      Byl jsi někdy v USA? Víš jak to tam chodí?Z toho co píšeš evidentně ne. Žil jsem tam půl roku a pak na dovolené asi 3x, znám se ze spoustou lidí a znám jejich životní příběhy i příbhy ostatních.. pracují tam všichni mnohem více než u nás. Fastfood je tam bohužel mor, ale když zjistíš, že všude musíš autem a všude to trvá a denně strávíš v dopravě nebo autě 2-3 hodiny v průměru.. v práci pak 10-12 hodin, ačkoliv máš placených 8.. zjistíš, že moc volného času nemáš.. takže máš pak chůvu na děti, jíš ve fastfoodu, protože chceš mít alespoň trošku času pro sebe.. nebavím se o přistěhovalcích a lidech, co pracují ve fastfoodech.. špatná strava tam není důvodem toho, že člověk pracuje málo

      Odpovědět
  24. Dav.

     /  14.2.2013

    Asi velmi záleží na lokalitě, velikosti města/okresu – až na ty mléčné kupuji pravidelně skoro všechny zmíněné potraviny a ceny jsou tak na úrovni roku 2009, ač článek zdá se vyšel 2012, dnes a tam, kde mám možnost nakupovat já, jsou tak o 1/2-2/3 vyšší, než uvedené s tím, že shánět je docela makačka – v běžných obchodech často nejsou např. ty ovesné vločky, nebo jen pár balení a hned jsou pryč, nebo jsou 3-5x dražší, než je obvyklé, nemluvě o specializovaných obchodech, kde pohanka stojí 110Kč/kg a více.

    Je také asi rozdíl, co se jak považuje za zdravé – vločkovou kaši sníndám pravidelně snad 10 let, ale produkci konvenčního průmyslového zemědělství s vším tím umělým hnojením, pesticidy, GMO šltěchtěnými a jinak upravenými hybridy nepovažuji za zrovna zdravou, i když je to o stupeň lepší, než párek ze strojového separátu nebo extrudované kukuřičné lupínky z gmo kukuřice.

    O proti tomu produkce tradičního zeměděsltví a zahrádkaření, které dnes zažívá módní vlnu, a zve se třeba bio, eko a jiné, to se na mne nezlobte, to je dočasná záliba pro lidi, co nevědí co s penězi :-D 1kg lískových ořechů v bio kvalitě za 1150,- apod, to není pro normální lidi..

    Odpovědět
  25. Cena potravin v tomto článku byla aktáulní k datu vydání článku-tedy rok 2012. Malý obchod na malém městě ve Zlínském kraji.

    Odpovědět
  26. šárka

     /  18.2.2013

    Raději 100g kvalitního masa – třeba kýta, než 200 g bůčku – obojí stojí přibližně stejně. Sice to vypadá, že “chlap dostane větší porci”, ale zkuste tyhle dva kousky dát péct – a pak si porovnejte, co zbylo na talíři.
    Raději jedny dobré párky za měsíc, než špatné každý týden. U jídla víc než jinde platí to okřídlené – nejsme tak bohatí, abychom kupovali levné věci.
    Mmch jídelníček našich babiček byl především o obilovinách a luštěninách, odtučněné výrobky nikdo neznal a neřešil – jo, prý máme méně času – vážně? máme myčky, automatické pračky, nemusíme na pole ani do chléva. A taky máme televizi, pc, internet…

    Odpovědět
  27. Rekl bych ze velkou roli v tom hraje pohodlnost nebo odevzdanost bide. Pokud clovek ztrati praci, je unaveny z jejiho hledani a v dnesni dobe i odevzdany. A varit tyhle jidla chce motivaci a mozna trochu nadseni a premysleni. Coz si priznejme, ze pokud je na tom clovek bidne, tak se mu do toho nechce. A tak radeji sahne po necem jednoduchem a bezpracnem. Kazdopadne velice a prinosny clanek, ktery ovsem vetsina lidi, co cetla nejspis nepatri do cilove skupiny.

    Odpovědět
  28. Prazak

     /  24.4.2013

    Promiňte, ale v několika komentářích jste již byla jemně upozorněna, že ceny, které uvádíte, jsou abych tak řekl, z říše fantazie. Dále je zde časový faktor. Připustíme-li, že takový zázračný superlevný obchůdek, ve kterém nakupujete, existuje, tak už samotné hledání obdobného krámku kdekoliv v ČR je hledáním jehly v kupce sena. Zkrátka a dobře, drtivá většina lidí nemá na hledání kvalitních potravin čas ani peníze. Byl bych rád, kdybych se v tomto základním axiomatu mýlil, ale bohužel, je to tak.

    Odpovědět
    • Co mi tedy říkáte? Že jsem si to vymyslela? Můžete mi říct, co bych z toho měla? Tohle není žádný velký deník, nemám z blogování žádné peníze, píšu to celé jen kvůli tomu, že mě to baví, nikdo mi nezaplatil za to, abych vás klamala. Ceny se v různých obchodech mohou lišit, je samozřejmě velký rozdíl mezi Prahou a malým městem, jako jsou Napajedla, kde se ten obchod nachází, který jsem použila jako příklad, protože i v porovnání s Lidlem měl ceny některých položek, jako maloobchod dokonce vyšší. Pokud je vám známo, ceny postupem času samozřejmě rostou, tento článek má už nějaký ten měsíc za sebou, tudíž není aktuální. Ale děkuji za reakci, půjdu se dnes podívat, jak se ceny v onom obchodě vyvinuly. Když jsem tehdy ten článek psala, dělala jsem si i fotky cenovek na potravinách, byly ale nekvalitní -z mobilu a je mi teď velice líto, že jsem je zde tehdy také nezveřejnila jako důkazní materiál.
      Mám pocit, že vám pointa článku unikla, tak ji zde osvětlím. Vycházelo v té době mnoho článků na téma, jak lidé nízkými příjmy musí jíst nekvalitní věci(jak zde již někdo trefně poznamenal-byly spíše přeloženými fňuky z USA, které ovšem velice negativně ovlivňovaly společnost, což mi vadilo a slyšela jsem o tom ze všech stran, jak se tu máme strašně blbě). S tím jsem nemohla souhlasit a tak jsem udělala malý průzkum na trhu se zdravými, levnými a často opomíjenými potravinami. I kdybych všechny věci na seznamu z fleku předražila o 10Kč, stále se jedná o velice levné potraviny, ze kterých jde udělat velké množství jídla s tím, že má veškeré živiny a je zdraví prospěšné. To je celá myšlenka.

      Odpovědět

Napsat komentář

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Změnit )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Změnit )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Změnit )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Změnit )

Connecting to %s

%d bloggers like this: